- W ramach Pożyczki Inwestycyjno-Obrotowej finansowane będą:
- inwestycje związane z koniecznością dostosowania się do nowych warunków rynkowychin. inwestycje w nieruchomości, zakup sprzętu/maszyn/urządzeń, zakup środków trwałych, procesy i narzędzia teleinformatyczne,
- aktywa obrotowe do 50% wartości Jednostkowej Pożyczki, w postaci: zapasów, towarów, materiałów, produktów gotowych, półproduktów, produktów w toku, zaliczek na dostawy krótkoterminowe.
- Środki z Jednostkowej Pożyczki przeznaczone są wyłącznie na:
- przedsięwzięcia z obszaru inteligentnej specjalizacji województwa warmińsko – mazurskiego „żywność wysokiej jakości”. Poprzez inwestycje w ramach powyższej inteligentnej specjalizacji należy rozumieć takie, które muszą spełnić co najmniej dwa z poniższych warunków łącznie:
- wpływ na eliminowanie negatywnego wpływu zagrożeń i/lub wpływ na wykorzystanie szans zdiagnozowanych w analizie SWOT[2] dla inteligentnej specjalizacji „żywność wysokiej jakości”,
- wpływ na wzmocnienie silnych stron i/lub eliminację słabych stron zdiagnozowanych w analizie SWOT dla inteligentnej specjalizacji „żywność wysokiej jakości”,
- dyfuzję wyników projektu na więcej niż jeden podmiot działający w obszarze inteligentnej specjalizacji „żywność wysokiej jakości”,
- stworzenie w wyniku projektu możliwości eksportowych w ramach specjalizacji „żywność wysokiej jakości” i/lub generowanie potencjalnego wzrostu współpracy w europejskich łańcuchach wartości,
- wpływ na kreowanie współpracy pomiędzy środowiskiem naukowym, biznesowym, otoczeniem biznesu, administracją w obrębie inteligentnej specjalizacji „żywność wysokiej jakości” w wyniku realizacji projektu,
lub
- przedsięwzięcia przedsiębiorstw działających w branżach[3] dotkniętych skutkami COVID – 19 o PKD:
Turystyka:
a. Dział 55 – Zakwaterowanie, tj.
- Podklasa 55.10.Z Hotele i podobne obiekty zakwaterowania,
- Podklasa 55.20.Z Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego- zakwaterowania,
- Podklasa 55.30.Z Pola kempingowe,
- Podklasa 55.90.Z Pozostałe zakwaterowanie.
Gastronomia:
- Podklasa 56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne;
- Podklasa 56.30.Z Przygotowywanie i podawanie napojów.
- Jeden Ostateczny Odbiorca może otrzymać w ramach przyznanego Limitu Pożyczki Inwestycyjno-Obrotowej nie więcej niż jedną Jednostkową Pożyczkę Inwestycyjno-Obrotową.
- Ze środków Jednostkowej Pożyczki finansowane są inwestycje realizowane na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.
[2] Analizy SWOT dla poszczególnych specjalizacji ujęte są w raportach z Badania potencjału innowacyjnego i rozwojowego przedsiębiorstw funkcjonujących w ramach inteligentnych specjalizacji województwa warmińsko-mazurskiego dostępnych na stronie www.ris.warmia.mazury.pl a także pod adresem https://biznes.warmia.mazury.pl/kategoria/raporty-i-dokumenty/raporty-koncowe-dot-inteligentnych-specjalizacji-wojewodztwa-warminsko-mazurskiego/
[3] Wymagane jest aby Ostateczny Odbiorca posiadał co najmniej jeden z wymienionych PKD/EKD na dzień złożenia wniosku o udzielenie pożyczki